جلد کتاب اصلیترین وظیفهاش معرفی کتابی است که جلد آن شده است . طراحی جلدکتاب باید جذابیتهایی داشته باشد که مخاطب ایستاده در مقابل ویترین کتابفروشی در میان چندین جلد کتاب آن را ببیند و توجهش جلب شود. یعنی عنصر یا عناصری داشته باشد که مخاطب آن را ببیند، روی آن مکث کند، اطلاعات آن را بخواند و به یادش بسپرد، و مهمتر از همه وارد فروشگاه بشود و کتاب را بخرد . طراحی جلدکتاب به نوعی خلق یک اثر هنری است زیرا بهرهمندی از خلاقیت و زیبایی ، تناسب و توازن که از اصول خلق یک اثر هنری تجسمی است در طراحی جلدکتاب نیز رعایت میشود.و در بازار به فروش برسد، اثری هنری خواهد بود. استفاده از یک طراحی جلدکتاب حرفه ای به ویژه در کتاب های اول یک مولف تاثیر بیشتری دارد؛ یعنی زمانی که عموم جامعه، شناختی از مولف نداشته و مولف باید نام خود را علاوه بر انجمن های ادبی یا تخصصی صنف خود، در بین مردم نیز جا بیندازد. این موضوع به مخاطب کمک می کند تا دید بهتری نسبت به کتاب داشته و خواندن آن را جدی تر بگیرد. اما شاید نکته اصلی که مولفین در طراحی جلدکتاب خود بسیار توجه میکنند، هزینه آن است. اما این هزینه کرد ضمن اینکه بالا نیست، موفقیت مولف را نیز تضمین میکند .
نکته سوم : مردم کتاب شما را از طراحی جلد آن قضاوت میکنند، زیرا انسانها ذاتا بصری هستند و زیبایی را دوست دارند بنابراین به هنگام سفارش کار توجه کنید که یک طراح حرفهای تصاویری را خلق میکند که در عین سادگی چشمان مخاطب را تسخیر کند .
نکته چهارم: هیچ گاه در سفارش طراحی جلدکتاب ، تصاویر بی کیفیت آماده در اینترنت را به طراح پیشنهاد ندهید. توجه داشته باشید تنها کسی که میتواند مشاور مناسبی در خصوص طراحی جلدکتاب شما باشد، یک فرد حرفهای است. بنابراین صرفا ایده خود را بیان کنید و پرورش ایده و پیادهسازی آن را به طراح بسپارید .
نکته پنجم: در طراحی جلدکتاب خود، بر حسب محتوای آن فونت مناسب را پیشنهاد دهید. هر فونتی که از نظر شما زیباست، برای جلد کتاب قابل استفاده نیست. به عنوان مثال فونت های ایتالیک و یا کمیک برای کتابهای ادبی اصلا انتخاب مناسبی نیستند. بنابراین گزینش بهترین فوت در طراحی جلدکتاب خود را به گرافیست مورد اطمینان خود بسپارید. علاوه بر این هیچ گاه بر استفاده بیشتر از دو نوع فونت مختلف در طراحی اصرار نورزید .
نکته آخر: بهتر است پیش از ارایه ایده اولیه توسط طراح، چند نمونه از طراحی جلدکتاب متناسب با ژانر محتوایی اثر خود را که مد نظرتان است، به گرافیست پیشنهاد دهید. با این کار به متخصص کمک میکنید با نزدیک شدن به ذهن شما، با ترکیب انواع مختلف طراحی جلدکتاب ، بهترین اثر را خاص شما ارایه دهد. توجه کنید که این موضوع در طراحی جلدکتاب صرفا ارایه یک سیگنال به گرافیست است، نه اجازه کپی دادن به وی !
چه نکاتی باید در طراحی جلدکتاب مد نظر قرار گیرد؟
نکته اول: برای طراحی جلدکتاب تان همواره مخاطب هدف خود را در نظر بگیرید؛ هر مخاطبی قرار نیست خواننده آثار شما باشد. برای شناسایی مخاطبان خود، می توانید فهرست پرفروش های ژانر اثر خود را بررسی کنید و سپس با توجه به ویژگی های و سلیقه این گروه، سفارش طراحی جلدکتاب را به طراح حرفه ای بسپارید .
نکته دوم: در بررسی طرح ارایه شده توسط طراح اثرتان مطمئن شوید که طراحی جلدکتاب شما می تواند پیغام “مرا انتخاب کن” را به مخاطب هدف تان منتقل کند. این جا است که باید با یک طراحی جلدکتاب خوب، به خواننده دلیلی بدهید تا دست روی کتاب شما بگذارد .
معرفی نمونه های موفق از طراحی جلدکتاب
سالیانه سازمانها و افراد مختلفی بهترین طراحی جلدکتاب را معرفی میکنند، در اینجا دو نمونه از طراحیهای منتخب مطابق نظرات 20 گرافیست مشهور دنیا را از دید ما نیز جالب توجه بود انتخاب و به شما معرفی میکنیم. هدف ما نشان دادن اهمیت ما به دانش روز جهان در این حوزه است .
طرح کتاب Cannibals in Love : بالاترین نمره کسب شده در نظر سنجی انجام شده مربوط به کتاب “معجون عشق” اثر Kim Na است. یکی از کاملترین طرحها در ترکیب مناسب عنوان کتاب و تصویر خلق شده که در عین سادگی ارتباط مناسبی با مخاطب خود برقرار میکند. هر فردی در مواجهه با این طراحی، از لحاظ ذهنی و بصری با کتاب ارتباط برقرار کرده و بصورت همزمان محتوا و سادگی را برداشت میکند. یک اثر زیبای هنری با قابلیت تاثیر بالا بر جذب مخاطب و در نتیجه فروش بالای کتاب .
طرح کتاب The bed Moved : دومین طرح برتر مربوط به کتاب “آن تختخواب حرکت کرد” اثر James Hansen است. سادگی، یک اصل مهم در طراحی جلدکتاب است که در این نمونه به بهترین نحو به کار رفته است. برقراری توازن بین حروف در عین بی نظمی و ایجاد یک ترکیب مناسب، به نحوی در این اثر بصورت هنرمندانه استفاده شده که چشم بیننده در اولین نگاه حروف تکراری را تشخیص نمیدهد. این طراحی جلدکتاب در یک کلام یک طراحی پیروزمندانه است !
منبع: dosite.ir
مشاهده پست مشابه : نکاتی در مورد طراحی جلد